Articole blog

Îngrijirea si spălarea produselor din lână

de Simona Cravcenco in Oct 10, 2018

Îngrijirea si spălarea produselor din lână

Pe această pagină am încercat să concentrăm toate modalitățile de îngrijire și spălare pentru lână, lână merinos, lână tip fleece, lână fiartă (boiled wool)lână tratată pentru spălare (lână superwash)lână și mătase, lână de baby alpaca și lână de lama.

SPĂLAREA ȘI ÎNGRIJIREA LÂNII

Îți recomand întotdeauna să verifici eticheta produsului, pentru a fi sigur că îl speli corespunzător. Găsești informații despre cum să citești corect semnele pentru spălarea hainelor de pe etichete aici.

Nu știu ce ai auzit, dar nu este deloc complicat. Lâna necesită doar puțin mai multă atenție la spălare!

Îți recomand să urmărești pașii de mai jos.

 Pasul 1. Asigură-te că hainele chiar trebuie spălate. Lâna respinge murdăria, se curăță singură și nu e nevoie să o speli la fel de des precum bumbacul. De cele mai multe ori e suficient să o aerisești sau să o umezești prin pulverizare  apoi,o ții la aer pentru că lâna e magică: auto-curăță. O haină de lână o poți purta de mai multe ori fără a fi nevoie să o speli. Știu că am învățat sloganul: “Spălat egal Curat !”, dar unele materiale chiar au proprietăți de auto-curățare!

Pasul 2. Ideal ar fi să speli lâna de mână, în apă de aproximativ 30 grade. Spală ușor, prin înmuiere și apăsare (nu prin frecare, pentru că se vor scămoșa). Temperatura apei trebuie să fie aceeași atât la spălare cât și la clătire. Temperatura ridicată va face lâna să intre la apă, deci e de preferat să folosești apă cât mai rece.

Există și varianta de a spăla lâna la mașină, chiar și noi o folosim. Spălăm lâna la mașină, la program special pentru lână, în apă rece, și număr de rotații minim. Verifică de fiecare dată temperatura de spălare.

Pentru a spăla hainele din lână și mătase la mașina de spălat ar fi ideal să le introduci într-un săculeț din pânză necolorată, pentru a le proteja cât mai bine.

Îți recomandăm ca hainele din lâna de tip fleece să le speli de mână în apă rece, cât mai blând cu putință, fără frecare sau stoarcere. Ca să scoatem surplusul de apă din material se presează blând, iar apoi se pune pe orizontală pe un prosop pentru a absorbi restul de apă. Schimbă prosopul dacă este necesar. Când tot surplusul de apă a fost absorbit, scoate prosopul si lasă hainele din fleece să se usuce în mod natural într-un loc ventilat. Când sunt aproape uscate scutură hainele pentru a rămâne la fel de pufoase. Îți recomand să speli lâna fleece doar atunci când este necesar și să ai grijă ca temperatura de spălare să fie aceeași cu temperatura de clătire pentru a preveni micșorarea materialului.

În plus, lâna fleece are tendința de a se scămoșa, de aceea îți recomandăm să perii hainele din lână fleece o dată la câteva luni. Poți vedea in acest videoclip cum se perie corect lâna fleece.

Lâna fiartă nu necesită spălare. Murdăria se curăță foarte ușor prin periere. Dacă hainele au fost murdărite, lasă murdăria să se usuce, iar apoi perie ușor până când aceasta va cădea de pe haine. E atât de simplu!

Lâna de baby alpaca și de lama este diferita. Este mai rezistentă, mai moale și mai fină. Pentru a nu deteriora hainele procedează ca mai jos.

  1. Umple chiuveta sau cada curată cu apă rece și o canitate mică de detergent special pentru lână, dar care nu conține lanolină. Este foarte important ca apa de spălare să aibă aceeași temperatură cu apa de clătire, altfel se poate împâsli.
  2. Se înmoaie hainele pentru 3-5 minute, strângând ușor în pliuri, fără a freca. Nu le răsuciți, nu le frecați. Fiți foarte blânde.
  3. Clătiți ușor de două ori cu apă rece și presați ușor surplusul. Puneți hainele între două prosoape și rulați. Lăsați câteva minute.
  4. Uscați pe orizontală pe un prosop uscat sau pe un suport orizontal de rufe. Readuceți în formă. Nu atârnați hainele pentru a se usca.

Important: folosește detergenți speciali pentru lână! Aceștia sunt creați pentru a proteja și înmuia fibrele țesăturilor . În plus anumiți detergenți conțin lanolină, uleiul natural care protejează blana oilor de umezeală și bacterii. Avem o gamă largă de detergenți ecologici speciali pentru lână pe care îi poți vedea aici.

Detergent special pentru lana si matase

Solutie cu lanolina pentru regenerare pentru lana si matase

Pasul 3. USCARE

Stoarce hainele din lână prin presare cu un prosop sau între două prosoape, întindele în formă, apoi lasă-le să se usuce întins, în plan orizontal și nu atârnate pe sfoară.  Hainele de lână nu se expun razelor directe ale soarelui sau surselor de căldură (calorifere), deoarece se pot decolora. 
Nu răsuci pentru a stoarce!

 Pasul 4. CĂLCARE

Ce este și mai minunat la lână este faptul că nu trebuie călcată dacă urmezi instrucțiunile de mai sus. Totuși călcarea este uneori necesară la articolele subțiri. Recomandăm să folosești doar setarea specială pentru lâna, cu abur, si nu călca articolele complet uscate. Dacă nu aveți setare specială pentru lână, folosiți cea mai scazută temperatură și puneți o cârpă umedă între fierul de călcat și haină din lână.

Lâna este un material delicat, “pretențios” ar spune unii, dar pentru cei care nu își doresc prea multă bătaie de cap, există și lâna tratată pentru spălare (lâna superwash, de ex.), care permite spălare și stoarcere la mașină: Papfar, Melton.

Dacă mai ai întrebări sau încă nu ai curaj să introduci lâna în garderoba ta și a copilului tău suntem si pe facebook si pe instagram. Dacă te-ai hotărât să faci acest pas ne bucurăm și suntem conviși că nu vei regreta.

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.