Articole blog

De ce îmbăcămintea de exterior nu este complet impermeabilă?

de Simona Cravcenco in Jan 15, 2021

De ce îmbăcămintea de exterior nu este complet impermeabilă?

Ai cumpărat vreodată o jachetă impermeabilă gândindu-te că te va menține uscat când plouă torențial, doar ca să afli, că nu este așa?

Aceasta se întâmplă pentru că nu toate jachetele sunt fabricate la fel. Există diferențe între termenii de impermeabil, hidrofob sau rezistent la apă și când adăugăm și respirabilitatea materialului, lucrurile încep să devină complicate. Deci ce înseamnă fiecare și de ce trebuie să știm diferențele?

În primul rând să începem cu câteva definții rapide ale termenilor:

  • Rezistent la apă: capabil să reziste pătrunderii apei într-o anumită măsură, dar nu în totalitate.
  • Hidrofug: nu este ușor pătruns de apă, mai ales ca urmare a faptului că este tratat în acest scop cu substanțe speciale.
  • Impermeabil: impermeabil la apă.
Water resistant - Produse rezistente la apă

Acestea oferă cel mai mic nivel de protecție împotriva umidității. Dacă un produs este etichetat astfel, de obicei este pentru că materialul acționează ca o barieră între tine și o ploaie ușoară. Țesăturile dense vor oferi un grad de rezistență la apă, deoarece este nevoie de ceva timp pentru ca apa să se scurgă prin material.

Produsele cu puf de la Fluff Kidswear sunt water resistant. Dar ele rezistă la zăpada uscată foarte bine. Dacă zăpada este apoasă după o vreme, materialul va începe să se ude.

Cu toate acestea prin impregnarea sau acoperirea materialului cu o soluție specială vom obține o țesătură....

Water repellent – Produse hidrofobe

Produsele hidrofobe sunt deci cu un pas mai sus decât cele rezistente la apă. Aceasta înseamnă că apa nu poate pătrunde cu ușurință în material (termenul tehnic este hidrofob). Formează mărgele de apă pe exterior. Cel mai probabil suprafața materialul este tratată. După spălarea produsului acest strat care face produsul hidrofob dispare. De aceea aceste produse trebuie tratate din nou cu spray-uri speciale.

Waterproof – Impermeabil

Chiar și cînd pui presiune pe un produs waterproof, aceasta va fi în continuare impermeabilă. Cantitatea de apă la care rezistă îmbrăcămintea înainte de a începe să vă udați, variază, dar puteți afla această cantitate verificând coloana de apă a produsului.

Deci dacă un produs care are o impermeabilitate de 10000 de mm, înseamnă că dacă o coloană de apă de 10 m ar fi pusă întru-un singur punct al produsului atunci ați începe să vă udați.

Cizmele de ploaie din cauciuc natural de Frugi și Bisgaard sunt impermeabile, apa nu pătrunde în ele.

Respirabilitatea

Respirabilitatea este definită ca abilitatea unui material de a permite aerului și vaporilor de apă din transpirație să fie eliberate în afara hainelor, asigurând astfel un comfort ridicat.

 Ca să rezumăm tot ce am spus mai sus:

Coloană de impermeabilitate (mm)

Rezistența la apă oferită

Condiții

  0-5000 mm

Rezistență scăzută la umezeală.

Ploaie ușoară, zăpadă uscată, fără presiune.

6000 -10000 mm

Rezistent la ploaie și impermeabil sub presiune ușoară

Ploaie uscată, zăpadă medie, presiune ușoară.

11,000-15,000 mm

Rezistent la ploaie și impermeabil exceptând presiunea înaltă.

Ploaie moderată, zăpadă moderată, presiune ușoară.

16,000-20,000 mm

Rezistent la apă și impermeabil sun presiune mare.

Ploaie torențială, zăpadă umedă, presiune.

20,000 mm+

Rezistență la ploaie și impermeabil la presiune foarte mare.

Ploaie torențială, zăpadă umedă, presiune mare.

 

Acum probabil că vă întrebați de ce îmbăcămintea de exterior nu este complet impermeabilă?

Ca să spunem simplu, probabil nu v-ați dori să stați în ea. O haină de ploaie din cauciuc este complet impermeabilă și e foarte posibil să fie haina ideală în care să stai într-o ploaie tornțială așteptând autobuzul. Dar dacă ai încerca să schiezi să te dai cu placa în ea, ai fi ud într-o clipă de la propria transpirație chiar și într-o zi însorită.  

Toată îmbrăcămintea de exterior este gândită pentru activități și are anumite grade de impermeabilitate, dar într-un final apa va pătrunde în funcție de timp, cantitatea de apă și de presiune. Producătorii definesc impermeabilitatea potrivit anumitor standarde, dar testarea acestora nu este standardizată.

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.