Lâna alpaca și baby alpaca

Lâna alpaca și baby alpaca

Lâna alpaca provine de la animalul alpaca. Alpaca este înrudită cu lama cu care și seamană ca și aspect, ambele fiind animale foarte sociabile. Acestea se găsesc în gospodăriile oamenilor de peste 5000 ani. Trăiesc în America de Sud, iar pentru aspectul lor "flaușat“, dar și pentru lâna extrem de valoroasă, au devenit de-a lungul timpului foarte iubite. Lâna este foarte deasă și este în degrade: maro, alb, negru.

Serendipity organics pulover din lana de lama pentru copii tricotat partial de mana

Aceste animale blânde și sociabile erau foarte prețuite de incași: hainele țesute din fibre de alpaca fiind vitale pentru supraviețuire în timpul iernilor geroase la peste 3000 m altitudine.

Lâna de alpaca este ușoară, moale și călduroasă și în total există 52 de nuanțe naturale superbe ale lânii provenite de la alpaca, de la negru intens la castaniu și alb ca zăpada.

Există două feluri de lână: în cazul Huacaya Alpaca aceasta este creață și este acoperită cu câteva fire fine de păr. Lâna lui Suri Alpaca nu este creață și atârnă pe animal în jos. . Aceste animale trebuie tunse regulat, iar astfel oamenii prelucrează lâna. Aceasta este ușoară, este mai lucioasă și mult mai călduroasă față de lâna oilor. Din aceasta sunt confecționate pulovere, căciuli, pături, ciorapi, paltoane și foarte apreciatele poncho. 

Dacă o comparați cu lâna de oaie, atunci fibrele alpaca sunt mai puternice și mai calde, astfel că această lână unică este longevivă și, în plus, este extraordinar de ușoară. În plus alpaca nu secretă lanolină făcând hainele țesute din această lână hipoalergenice. Deoarece lâna de alpaca este moale și netedă, nu provoacă disconfort atunci când vine în contact cu corpul. Datorită proprietăților enumerate, țesăturile alpaca au proprietăți antiseptice și nu provoacă reacții alergice, nici nu se încrețesc sau nu se întind.

Pulover Arwen din baby alpaca de la Mabli Knits pentru copii

Tipuri de lână alpaca

În funcție de diametru, lâna alpaca este împărțită în mai multe tipuri:

  • Royal alpaca - 19 microni
  • Baby alpaca - 22,5 microni
  • Alpaca foarte moale - 25,5 microni
  • Adult alpaca - 32 microni

Dintre toate tipurile cel mai bun tip de lâna alpaca este  cel  "Baby alpaca", este cea mai fină fibră de alpaca, fiind rezultatul primului tuns.

Îngrijirea produselor din lână de alpaca:

Cum se păstrează produsele? Pentru a proteja împotriva moliilor, utilizați cedru, lavanda sau tutun.

Spălarea lânii sau a produselor din lână de alpaca:

Spălați de mână în apă rece cu detergent special fără lanolină. Vă recomandăm acest detergent. După spălare, hainele nu se storc și nu se răsucesc. Surplusul de apă se scurge prin presare. Uscarea trebuie să fie departe de aparatele de încălzire, evitând lumina soarelui. Apoi puneți hainele pe o suprafață plană, pe un prosop pentru a absorbi excesul de apă, și readuceți în forma sa inițială.

Când prosopul pe care se scurg hainele este ud, acestea se vor muta pe un alt prosop uscat tot în poziție orizontală. Acest lucru va evita deformarea în timpul uscării.

În prezent, lana de alpaca este apreciată de designeri renumiți la nivel mondial care o preferă de multe ori cașmirului. 

Găsiți și în magazinul nostru www.galbenus.ro produse din lână alpaca și lână baby alpaca, aici. Branduri cunoscute Fellhof, Serendipity și Mabli.

 

Simona Cravcenco

Lasă un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.