Articole blog

Lanolinizarea lanii merinos

de Simona Cravcenco in Aug 20, 2019

Lanolinizarea lanii merinos

Lâna este cu adevărat o fibră minune, cu proprietăți pe care chiar și cele mai avansate materiale textile sintetice ar fi geloase. 

  • Respinge umezeala. Straturile interne ale lânii atrag apa, pe când staturile exterioare o resping, asta însemnând că lâna se poate uda, dar poate și izola în același timp, iar tu te vei simți uscat.
  • Nu se șifonează și își păstrează forma.

Lanolina este o ceară pe care oaia o produce în mod natural pentru a-și proteja pielea și lâna de intemperii și bacterii. 

Lâna conține lanolină, o substanță secretată de glandele sebacee ale animalelor purtătoare de lână. Este sistemul lor defensiv împotriva elementelor: ploaie, lapoviță, zăpadă și căpușe! Este în mod natural antimicrobial, anifungic și rezistent la apă. Când lâna este lanolinizată, umezeala activează săpunul natural și proprietățile de auto-curățare și de absorbire a mirosurilor neplăcute. 

Există soluții de impregnare cu lanolină cu care poți regenera lâna, le găsești aici.

Cum se face lanolizarea produselor de lână vă detaliem mai jos.

De ce aveti nevoie 

  1. hainele de lanolizat 
  2. produse speciale de lână - Ulrich, Sonett, Sodasan
  3. un lighean
  4. un prosop 

Etapele de urmat pentru lanolizare 

  • pentru haine din lână merinos : dizolvați 1-2 linguri de soluție într-un litru de apă călduță în lighean, amestecați bine până se dizolvă. Puneți hainele umezite în această soluție, agitați ușor hainele, și lăsați la înmuiat timp de o 1h – 1h ½. Clătiți și puneți la uscat folosind prosopul. Puneți prosopul pe masă sau pe podea. Puneți hainele pe el și rulați-le împreună cu prosopul pentru a îndepărta cât mai mult din excesul de apă. 
  • pentru haine din lână și mătase: dizolvați o jumătate de linguriță de soluție în apă caldă, amestecați bine până se dizolvă. Puneți rufele în soluția rezultată, agitați ușor hainele, și lăsați la înmuiat în această soluție timp de o 1h – 1h ½. Clătiți și puneți la uscat folosind prosopul.Puneți prosopul pe masă sau pe podea. Puneți hainele pe el și rulați-le împreună cu prosopul pentru a îndepărta cât mai mult din excesul de apă. 
  • Pentru haine din lână merinos fleece : dizolvați 2 linguri de soluție într-un litru de apă călduță în lighean, amestecați bine până se dizolvă.  Puneți hainele umezite în această soluție, agitați ușor hainele, și lăsați la înmuiat timp de o 1h – 1h ½. Clătiți și puneți la uscat folosind prosopul.Puneți prosopul pe masă sau pe podea. Puneți hainele pe el și rulați-le împreună cu prosopul pentru a îndepărta cât mai mult din excesul de apă. 
  • pentru folosire în mașina de spălat: dizolvați o jumătate de linguriță de soluție în 30-40 ml apă călduță și puneți soluția rezultată în compartimentul pentru balsam al mașinii de spălat.( această otiune e prezentată pe unele produse de întreținere a lânii).

Ulterior procedurii de lanolizare puneți hainele la uscat undeva afară. 

 

 

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.