Articole blog

Diferența dintre lână merinos, lână fiartă și lâna fleece

de Simona Cravcenco in Mar 07, 2022

Lâna merinos, fleece, fiartă

Hainele sunt obținute dintr-o mulțime de materiale.

Dar știai că și articolele vestimentare din lână pot fi realizate într-o varietate de țesături? 

Chiar dacă sunt țesute în peste 200 de tipuri, cel mai des vei auzi de lâna merinos, lână fiartă (boiled) și lână fleece. Deși acestea pot fi confundate cu ușurință, beneficiile și țesătura pot diferi. Astfel, în funcție de anotimp și ocazia purtării, hainele de lână trebuie selectate și ele ținând cont de tipul acestora. Unele articole sunt ideale vara, altele iarna.

Tu știi cum să alegi hainele din lână? Dacă răspunsul este nu, atunci hai să vezi care sunt diferențele dintre cele trei tipuri de lână amintite mai sus.

Lâna merinos în îmbrăcămintea copiilor și adulților

haine din lână merinos pentru copii

Mai fină și mai subțire decât lâna tradițională, lâna merinos o poți purta cu ușurință chiar și pe piele. În funcție de diametrul fibrei (numărul de microni), aceasta poate fi extra fină, ultra fină și fină. De altfel, lâna merinos este ideală pentru îmbrăcarea în straturi a copiilor.

Dar de ce este ea atât de populară?

Ei bine, lâna merinos vine la pachet cu o serie de beneficii.

  1. Este o fibră naturală, regenerabilă. O oaie poate crește până la cinci kilograme de lână pe parcursul unui an.
  2. Reglează temperatura corporală. Lâna merinos acționează asemenea unui termostat. Când afară este frig, fibrele creează o barieră ce ține la distanță aerul rece. Iar atunci când zilele călduroase se instalează, ea ține departe de piele transpirația.
  3. Oferă protecție UV. Firul de lână merinos ajută la blocarea razelor dăunătoare ale soarelui.
  4. Este rezistentă la foc. Da, ai citit bine. De obicei, lâna merinos nu se topește și nu se arde atunci când te afli în apropierea focului.
  5. Respinge mirosurile. Aceasta este ideală pentru călătorii și drumeții distractive pe munte deoarece absoarbe mirosurile cauzate de bacterii.

Chiar de nu îți vine să crezi, hainele din lână merinos pot fi purtate indiferent de sezon. Mai mult, ea poate fi țesută în blenduri cu alte materiale organice.

Lâna fleece: țesătura călduroasă pentru exterior

lână merinos fleece pentru copii și adulți

Fleece wool sau lâna fleece este, de fapt, lână merinos țesută mai dens, pentru a avea consistența unui polar. Îmbrăcămintea obținută din acest tip de lână este mai groasă decât lâna merinos clasică, dar păstrează textura pufoasă și moale, fiind preferată de copii și adulți.

Ea este atât de îndrăgită datorită senzației sale delicate și a confortului pe care îl oferă. Deși nu protejează atât de bine împotriva vântului, nefiind împâslită, lâna merinos fleece este ideală pentru zilele de toamnă ca ultim strat și pentru zilele de iarnă ca al doilea strat

Spre exemplu, o jachetă fleece pentru bărbați poate fi purtată atât toamna, cât și iarna pe sub echipamentul de schi ori de sine stătătoare în zilele cu soare. Singura condiție este să nu bată vântul.

Proprietățile țesăturii din lâna fiartă (boiled wool)

haine din lână fiartă

Fiind un tip special, lâna fiartă este obținută printr-un proces aparte numit fulling. Acest proces constă în plasarea materialului în apă fierbinte și clocotirea într-o soluție alcalină.

Rezultând o țesătură densă, îmbrăcămintea din lână fiartă este perfectă pentru momentele petrecute la exterior. Ea este mai rigidă și mai puțin pufoasă decât lâna fleece.

Printre proprietățile sale se regăsesc:

  1. Reglarea umidității. Materialul împâslit și conținutul de lanolină determină alunecarea picăturilor de apă de pe suprafețele hainelor.
  2. Reglarea temperaturii. Lâna fiartă acționează ca o barieră naturală și menține o temperatură corporală constantă.
  3. Confort și atractivitate. Îmbrăcămintea este comodă și ușoară, fiind și un material elegant, plăcut la atingere.
  4. Fibră antibacteriană. Lâna neutralizează mirosurile și se curăță singură dacă o aerisești.

Lâna fiartă este des întâlnită în cazul hainelor destinate piticilor. Spre exemplu, beneficiile unui overall din lână fiartă pentru copii sunt surprinzătoare. Cum cei mici au nevoie constant de căldură și materiale rezistente la uzură, țesăturile boiled wool reprezintă alegerea ideală.

De altfel, pentru a te bucura vreme îndelungată de calitatea acestor fibre organice, important este și procesul de îngrijire a hainelor din lână. Întreținerea corespunzătoare te ajută să te bucuri o vreme îndelungată de hainele din lână preferate.

Având atâtea variante de lână, sigur găsești îmbrăcăminte adecvată și de calitate, indiferent de anotimp. Caută în magazinul online Gălbenuș și alege haine din materiale 100% organice potrivite pentru familia ta. 

 

 

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.